NA BEHANDELING

Wat kun je verwachten na de behandeling?

Direct na de sterilisatie heeft u vaak vrij hevige buikpijn waarvoor u, indien nodig, pijnstilling krijgt. Deze pijn vermindert meestal de eerste uren na de sterilisatie en verdwijnt aan het eind van de dag, maar bij sommige vrouwen houdt de buikpijn de eerste dagen na de sterilisatie nog aan. U kunt hier gerust pijnstillers voor gebruiken.

De wondjes in uw buik zijn meestal gehecht. Voor ontslag uit het ziekenhuis hoort u of de hechtingen verwijderd moeten worden, of dat zelf-oplossende hechtingen zijn gebruikt. U kunt gerust douchen of een bad nemen terwijl de hechtingen nog aanwezig zijn. Om uw kleding schoon te houden kunt u er een pleister overheen plakken.

Op de dag van de sterilisatie bent u door de operatie en de narcose vaak slap. Het is daarom verstandig dat u uit het ziekenhuis wordt opgehaald. Zelf autorijden of met openbaar vervoer naar huis gaan wordt afgeraden.

Herstelperiode

De meeste vrouwen hebben een paar dagen nodig voordat zij zich weer helemaal hersteld voelen. Als u thuis kleine kinderen hebt, is het verstandig de eerste dagen extra hulp te regelen. Werk kunt u hervatten als u weer hersteld bent. Voor de meeste vrouwen is dit al na enkele dagen, andere vrouwen hebben wat langere tijd nodig, bijvoorbeeld een week.

Wat als je spijt krijgt na de behandeling?

Het besluit tot sterilisatie in een periode van huwelijks- of relatieproblemen kan leiden tot spijt achteraf. Daarnaast kan het zijn dat iemand een nieuwe relatie krijgt of een kind verliest, waardoor hij of zij toch een (nieuwe) kinderwens krijgt. In dat geval kan gekozen worden voor een hersteloperatie. Veelal is ook alleen de gedachte al fijn dat de sterilisatie niet definitief hoeft te zijn en je altijd zelf de controle behoudt.

Als sterilisatie bij de vrouw is gerealiseerd door middel van een titanium klemmetje (Filshie clip) om de eileider, is een hersteloperatie vaak nog mogelijk. De kans op een succesvol herstel van de vruchtbaarheid is bovendien groter dan bij een hersteloperatie van een mannelijke sterilisatie.

Herstel na een hysteroscopische sterilisatie is NIET mogelijk. Deze behandelingen zijn definitief en nooit meer terug te draaien. Onderzoek en ervaring leert dat de kans op spijt van een permanente sterilisatie voor sommige vrouwen groter is dan voor andere vrouwen.

Welke vrouwen hebben meer kans op spijt?

Jonge leeftijd

Naarmate je op jonge leeftijd een sterilisatie ondergaat, heb je meer vruchtbare jaren voor je liggen waarin levensomstandigheden kunnen veranderen en waarin spijt mogelijk is. Uit onderzoek blijkt dat 20% van de vrouwen onder de dertig jaar later spijt heeft van de ingreep, tegenover 6% van de vrouwen die bij de sterilisatie dertig jaar of ouder waren.

Relatieproblemen

In Nederland eindigt ongeveer dertig procent van de huwelijken in een echtscheiding. In een eventuele nieuwe relatie bestaat de kans dat je misschien toch wel weer zwanger wilt worden. Kortom: een goed gevoel om te weten dat er sterilisatiemethoden zijn, zoals de Filshie, die niet onomkeerbaar zijn. Een geruststellende gedachte!

Vind hier Filshie Clips behandelcentra